Een mentor voor het leven

Het lijkt wel als de dag van gisteren dat ik Rita voor het eerst ontmoette. Ik herinner me nog goed hoe ik een beetje vertwijfeld naar onze eerste afspraak vertrok, onzeker waar dit jaar me zou brengen. Maar tussen Rita en mij klikte het meteen; en dat doet het nog steeds.

Tot op vandaag heb ik nog geen seconde spijt gehad van dit avontuur. Geen van ons beiden had kunnen vermoeden dat we zo’n 2 jaar later een oprechte en aangename vriendschaps- en vertrouwensband zouden hebben opgebouwd. En het is net die band die me als jonge manager en als mens sterker gemaakt heeft en me geholpen heeft de volgende stap te zetten in mijn carrière. Rita en ik hebben dat proces samen uitvoerig besproken; ze wist met haar advies een ander licht te werpen op de situatie en heeft me bewuster doen nadenken over deze stap. Het grote voordeel voor ons beiden is dat we heel vrijuit kunnen spreken, te meer omdat er geen hiërarchische band is. Een zelfde begeleiding binnen een bedrijf is toch nog net iets anders; daar is het moeilijk om die 100% onafhankelijkheid bereiken, waardoor je geremder zal zijn om je ziel bloot te leggen.

Het toeval wil dat Rita momenteel adviseur is bij de Cronos Group, het bedrijf waar ikzelf in een niet zo ver verleden nog actief was en waar boven alles de mens centraal staat; en dat is helemaal in lijn met haar eigen credo. Ze is er rotsvast van overtuigd dat je jezelf nooit mag verloochenen en altijd trouw moet blijven aan je waarden in alles wat je doet, daar waar ik vroeger geloofde dat je die als manager soms moest kunnen opzij zetten voor ‘the greater good’. Je mag als manager jezelf blijven en je moet niet altijd perfect zijn. Want is dat niet net wat ons menselijk maakt?

Die levensles heeft me geen windeieren gelegd. Als er zich iets voordoet, denk ik vaak: “Hoe zou Rita daar nu op reageren?” En zo probeer ik zelf ook leiding te geven, met respect voor de mensen. Je zal versteld staan wat voor knappe dingen je zo samen kan realiseren. En welke wegen we in onze carrière ook zullen inslaan, één ding staat vast: dit programma betekende de start van een heel lange relatie. Rita is voor mij geen Wijze Mentor voor 1 jaar, maar een echte ‘Mentor for Life’.

Bjorn Van Reet & Rita Verreydt

2 thoughts on “Een mentor voor het leven

  1. hei bjorn, bedankt voor deze getuigenis en ik ben blij dat de geest van het betere mentorwerk intact blijft. Mentoring heeft de grootste bijdrage in de ontwikkeling van jong talent als het een duurzame vertrouwensrelatie is vanuit een oprechte interesse om te (laten) groeien via ervaringen delen op voet van gelijkwaardigheid.

  2. Knap leidmotief! Mee eens! Altijd dicht bij je zelf blijven en je energie bij je houden! Knap Bjorn.

Comments are closed.