Terugblik op een mooi jaar “Jonge Managers – Wijze Mentors vMA”

Foto Pat Verbruggen

Geboeid door het verhaal van An De May van BNP Paribas Fortis en haar wijze mentor Wouter Torfs, besloot ik ervoor te gaan. Als jonge manager “de unieke kans krijgen om de dagelijkse bezigheden van de managementtop van dichtbij te volgen en daarenboven coaching krijgen van een topleider”, dat leek me een enorm verrijkende ervaring. Begin januari 2011 werden de duo’s aan elkaar gekoppeld. Ik kreeg een naam – Rita Verreydt, CEO van Sogeti Belux – en een gsm-nummer. Met een klein hartje en een geschenkmandje vertrok ik naar onze afspraak – want, “je kan er toch niet met lege handen aankomen”, dacht ik nog. Rita bleek een enorm sociale en warme vrouw en het ijs was meteen gebroken. Na onze eerste ontmoeting was ik werkelijk onder de indruk: Hoe ze haar stempel op Sogeti drukte, het engagement van de medewerkers verwierf en bovendien in alles trouw bleef aan zichzelf. Ons eerste gesprek hebben we uiteindelijk na 3 uur moeten afsluiten, omdat Rita echt niet langer kon blijven. Het klikte onmiddellijk tussen ons en het leek alsof we elkaar al jaren kenden.

De volgende afspraak liet niet lang op zicht wachten; we hadden elkaar zoveel te vertellen. We praatten niet enkel over ICT, leiding geven, het functioneren van een bedrijf, de Belgische economie en de gevolgen voor de arbeidsmarkt, maar ook over Generation Y en sociale media. Rita is enorm down-to-earth en schrapt steeds bewust het woordje “wijs” in wijze mentor. Ze is ervan overtuigd dat een goede mentor ook van zijn (of in dit geval haar) jonge manager kan leren. Zo hebben we veel gesproken over het gebruik van sociale media in de bedrijfsvoering. Rita ziet zichzelf als een digital immigrant en bij Sogeti Belux is sociale media tot vandaag nog niet toegelaten, want hoe bereid je het bedrijf daarop voor? En wat met de beveiliging? Daar hebben we het samen veel over gehad.

Niet lang na onze eerste ontmoeting moest het Rita van het hart dat ze zich niet meer kon vinden in het nieuwe beleid van Sogeti Belux. Dat heeft ze me in alle eerlijkheid en vertrouwen verteld en daar ben ik enorm blij om. Rita en ik hebben dat proces samen van dichtbij kunnen meemaken en dat was voor ons beiden een unieke ervaring. Wanneer Rita bij Sogeti Belux vertrok bleef enkel “Rita, de wijze mentor” over; de persoon, puur en zonder verloochening van de waarden van een bedrijf. Ze drukte me dan ook op het hart steeds het beste van mezelf te geven, trouw te blijven aan mijn principes en mezelf nooit te verloochenen voor een job. Want, wanneer je consequent bent in wat je doet, zal je merken dat een heleboel mensen zijn die je begrijpen en respecteren.

En dat is volgens mij de kracht van dit programma. Hoe meer je je openstelt en in vertrouwen blootgeeft, hoe beter de gesprekken en hoe meer je van elkaar leert. Als je je als duo terughoudend en gereserveerd opstelt, ontbreekt de dynamiek en intensiteit die nodig is om het onderste uit de kan te halen. Ik vond het tot nog toe een enorm leuke ervaring en ik ben ervan overtuigd dat er nog veel leuke ervaringen gaan volgen. We hebben het gevoel dat we na bijna een jaar nog lang niet uitgepraat zijn. Dit is nog maar het begin…

Wijze mentor, bedankt voor deze mooie periode!

Jouw jonge manager …

Ons interview op KanaalZ, klik hier.
Interview in Trends, Trends interview “Jonge Manager, Wijze Mentor”.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *