5 goeie redenen om je profiel op Facebook te deleten

facebook screen

Met bijna een half miljard gebruikers is Facebook erg populair. Maar de grootste socialenetwerksite staat onder druk. Hun privacypolitiek is ronduit omstreden en ook qua technologie staat de site niet op punt. Getuige daarvan het recente privacylek waardoor gebruikers zelfs elkaars chatberichten konden lezen.

Hoog tijd om je account te schrappen, vond ook Dan Yoder van internetbedrijf Border Stylo. En hij voegde de daad bij het woord. Maar mocht jij nog twijfelen, dan kunnen deze argumenten je misschien overtuigen.

1. Facebook beheert jouw data…

Laten we beginnen met de gebruikersbepalingen. Doorgaans lang en saai, al doen die van Facebook je wel de wenkbrauwen fronsen. In hun Facebook’s Terms Of Service verklaren ze onder meer dat ze eigenaar zijn van jouw gegevens (paragraaf 2.1). Bovendien beloof jij ook om alle gegevens up-to-date en accuraat te houden (paragraaf 4.7), anders kunnen ze je account gewoon eenzijdig beëindigen.

2. Jouw gegevens verpreiden zich als een lopend vuurtje

Facebook is bekend voor zijn duizenden apps, met toepassingen en spelletjes als Farmville en Maffia Wars, die miljoenen gebruikers regelmatig installeren. Maar het gevolg ervan is dat je de data niet alleen met Facebook deelt, maar ook met die vele applicaties. Iets wat veel Facebook-gebruikers niet beseffen.

3. Facebook hanteert een dubieuze ethiek

Vanaf het allereerste begin van het bestaan van Facebook, zijn er vragen over de ethiek van ceo Mark Zuckerberg. Het begon al met het forse bedrag dat Zuckerberg betaalde om een rechtszaak te verhinderen. Mark zou het idee van Harvard-klasgenoten hebben gejat.

Bovendien heeft Mark Zuckerberg recent nog aangegeven zich niet erg te bekommeren om de privacy van zijn gebruikers. “Mensen zijn gewoon geraakt aan het openlijk delen van informatie met mensen. Dat is vandaag gewoon een sociale norm”, vertelde hij enkele maanden geleden nog.

4. Facebook is technisch onbetrouwbaar

Ook al kan je je vragen stellen over zijn ethische principes, toch is er meer aan de hand. Toen enkele dagen geleden uitlekte dat gebruikers heel eenvoudig en zonder technische kennis  vriendschapsverzoeken en chatberichten van anderen konden bekijken, was dit ronduit beschamend voor Facebook.

Maar de problemen van de voorbije dagen komen eerder voort uit technische onbeholpenheid. Want uiteraard wilde zelfs Mark Zuckerberg niet dat iedereen jouw chat of vriendschapsverzoeken kon zien. Maar het was de incompetentie of nonchalance van zijn team die het zover deed komen.

5. Je kan je account haast niet verwijderen

Misschien nog de meest doorslaggevende reden: Facebook maakt het ongelooflijk moeilijk om je account definitief te verwijderen. Ze maken geen beloftes over het verwijderen van je gegevens en de eigenaar van iedere applicatie die je hebt gebruikt mag jou data blijven bewaren.

Wanneer je naar je account-instellingen surft, krijg je wel een optie je account te ‘desactiveren’, maar dat is niet hetzelfde als verwijderen. Desactiveren betekent bijvoorbeeld dat je nog steeds kan worden gelabeld op foto’s. Dus helemaal weg ben je niet.

One thought on “5 goeie redenen om je profiel op Facebook te deleten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *