De marketingmagie van Tomorrowland

Tomorrowland 2013 Antwerp

De festivalzomer loopt op z’n laatste benen. Wat hebben we weer kunnen genieten van de zon en de vele muziekfestivals. En in België worden we verwend — Rock Werchter, Graspop, Cactusfestival, Lokerse Feesten, Dour, Pukkelpop en vele andere goedgeorganiseerde festivals. Of je nu houdt van rock, pop, dance of blues, ons kleine landje heeft voor ieder wat wils.

Tomorrowland 2013 Antwerp
Tomorrowland 2013 Antwerp Boom

Maar de laatste jaren kijken veel organisatoren naar het succes van Tomorrowland. Vanuit de hele wereld zakken duizenden jongeren af naar het populaire dancefestival in Boom. Op amper 7 jaar tijd groeide het festival uit zijn kinderschoenen. Dit jaar werden er 180.000 tickets verkocht, waarvan de helft was gereserveerd voor de Belgische markt. De tickets vlogen in enkele luttele seconden de deur uit. Ook de 13.000 festivalpakketten (festival met vlucht of trein, camping of hotel) waren in een paar uur uitverkocht. En dat is meteen de reden waarom Brussels Airlines vorig jaar een reuzenrad cadeau gaf aan het festival: als dank omdat het festival zoveel jongeren uit alle hoeken van de (Westerse) wereld binnenvliegt. De vluchten zelf worden als het ware omgetoverd tot ‘partyvluchten’. Maar niet alleen onder de bezoekers is het populair — ook de grootste en meest gewaardeerde internationale DJ’s spreken vol lof over het festival en sieren elk jaar met veel plezier de line-up.

Wat is nu de sleutel tot het succes? Tomorrowland is niet alleen plezier, maar vooral een mooi staaltje kundige marketing strategie: oog voor detail, innovatie, luisterbereidheid en doorzettingsvermogen. Er bestaan wel meer muziekfestivals met een dergelijke line-up, maar de unieke visie maakt hier het verschil. Tomorrowland gaat voor een totaalervaring — je gaat niet zomaar naar een festival, je gaat naar een magische sprookjeswereld.

Op Tomorrowland worden alle zintuigen geprikkeld. Alles draait om details en beleving: vliegtuigen, gepersonaliseerde authentieke polsbandjes, lekker eten dankzij topchefs Wout Bru & Roger Van Damme, Tomorrowland Radio & TV, een nooit geziene After movie op YouTube, … Het Tomorrowland team is een jonge ploeg die de vinger aan de pols houdt en weet wat er bij de jeugd leeft. Het luistert echt naar zijn publiek en handelt daar vooral ook naar. Alles om de fans het gevoel te geven dat ze bij de “Tomorrowland family” horen, hen dit te laten delen met anderen en het verlangen om ook deel uit te maken van deze familie aan te wakkeren.

Sociale media spelen een centrale rol in het verspreiden van die beleving en het creëren van brand awareness en brand engagement. In de aanloop naar het festival gaat de organisatie zelf op Twitter de conversatie aan met “hun” DJ’s. Een slimme zet, want de DJ’s zelf zijn ook laaiend enthousiast over het festival. Daarnaast wordt de magische sluier een beetje opgelicht met een video, die door de fans massaal gedeeld wordt met hun vrienden. Na afloop van het festival laten foto’s, video’s en natuurlijk de After movie de bezoekers het festival nog eens herbeleven en de mensen die er niet waren (zoals ik) erachter komen wat ze gemist hebben. Eén conclusie: hier moét ik volgend jaar bij zijn!

Al deze elementen zorgden ervoor dat het festival dit jaar opnieuw een groots succes was. Zowel in 2012 en 2013 werd het festival op de International Dance Music Awards in Miami verkozen tot beste festival ter wereld. En dat zal volgend jaar waarschijnlijk niet anders zijn. Van de slimme aanpak van de organisatoren kunnen veel bedrijven nog iets van leren.